Gode råd til din tandbørstning

Fra barnsben har vi alle lært, hvordan man børster tænder, om det enten har været hos skoletandlægen eller af vores forældre.

Nogle har måske glemt det i årenes løb, mens andre måske har fået gjort det til så indgroet en vane, at man faktisk har glemt, hvad man fik at vide hos skoletandlægen i sin tid. Tandbørstning er nemlig ikke ”bare” tandbørstning – det er noget, man skal gøre rigtigt og skånsomt, så man ikke kommer til at ødelægge tænderne på sigt. Her kommer derfor nogle råd til, hvordan man håndterer den daglige tandbørstning.

  1. Vi ved alle, at vi skal børste tænder to gange om dagen i to minutter af gangen. Men sker der noget ved, at man børster tænder flere gange om dagen? Både og. Hvis man skal ud til et arrangement, er det meget normalt, at børste tænderne en ekstra gang, så man kan ankomme med frisk ånde – dette sker der ikke noget ved. Men hertil hedder det sig også, at det vitterligt er max tre gange om dagen, ellers kan man faktisk ende med at slide emaljen af tænderne.
  2. For at komme ind i en god børstevane, skal man have dannet sig en rutine. Denne rutine kunne eventuelt starte med, at man begynder i højre side af tænderne på ydersiden, og så bevæger sig mod venstre. Derefter tager man undermunden i samme rækkefølge, derefter indersiden af tænderne, og til sidst tyggefladerne.
  3. Det er også utrolig vigtigt, at man børster i små cirkler, så man får børstet både tandkødet og tænderne. Er man en af dem, der børster op og ned eller frem og tilbage, kan man faktisk ende med at danne børsteskader på tænderne. Derudover kan tandkødet også ende med at trække sig tilbage, så man har blottede tandhalse, og derved har lettere ved at påtage sig skader i tændernes rod.
  4. Efter en tandbørstning, er det altid en god idé at bruge tandtråd, så man får de sidste madrester med, man ikke kunne få ud med tandbørsten.
  5. Husk altid at børste tungen. Dette er med til at forebygge dårlig ånde – dette gøres med den modsatte side af tandbørstehovedet, der som regel består af små gummidutter.

Er man stadig i tvivl, kan man kontakte en erfaren og dygtig tandlæge i Aarhus, så denne kan fortælle helt præcist, hvordan man holder en sund og fornuftig mundhygiejne.

Tandlægerne Ivident I/S

Banegårdspladsen 4

8000 Aarhus C

86 12 22 21

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *