Behandling af tænder skal være et samarbejde mellem tandlæge og patient

tandlaege og patient

Mange tænker nok, at sunde tænder udelukkende er tandlægens ansvar. Man går til sit årlige eller halvårlige tjek, hvor tandlægen foretager røntgenfotografering, undersøgelse og rensning af tænderne, og så kan man klare sig indtil næste ombæring. Så let er det bare ikke. Sunde tænder kræver først og fremmest, at man er god til at forebygge tandproblemer eller sygdomme i tænder og tandkød, og det kræver en aktiv indsats fra den enkelte. Vi tænker normalt ikke meget over, hvordan vi kan holde vores tænder sunde, men det er vigtigt for vores generelle sundhed og velbefindende, at vi også har sunde tænder. Derfor er det både tandlægens såvel som patientens ansvar at sørge for at patienten har sunde tænder.

Tandlægens opgave

Det er tandlægens opgave at hjælpe med forebyggelse samt at helbrede sygdomme og udbedre skader på tænderne. Det fortæller flere tandlæger i Trustrup og Glesborg, at de ser som deres vigtigste rolle. Tandlægerne i Grenaa slår fast, at de går meget op i at rådgive og vejlede deres patienter i, hvordan man gennem forebyggelse kan holde sine tænder sunde, og de stiller sig ofte til rådighed når det gælder hjælp til at foretage den rette børsteteknik under den daglige tandbørstning såvel som brugen af tandtråd og rådgivning om, hvilke fødevarer og drikke der kan være gode at holde sig fra for at bevare tænderne sunde og raske. Det er som regel i forbindelse med patienternes årlige eller halvårlige tandtjek, at de yder denne rådgivning ved forespørgsel fra patienterne, eller hvis de skønner det nødvendigt. Det er en vigtig opgave, og den suppleres af den rutinemæssige røntgenfotografering og undersøgelse af patienternes tænder, som altid foretages ved disse tjek.

Patientens opgave

Man har selvfølgelig selv et ansvar for at holde sine tænder sunde og raske. Tandlægens råd og undersøgelser hjælper ikke ret meget, hvis de står alene. Vigtigst af alt er den daglige forebyggelse. Det vil sige, at man skal børste tænderne dagligt, mindst en men gerne to gange om dagen, og det skal være en skånsom men grundig børstning af tænderne, som forårsager minimalt slid men kommer rundt i alle hjørner og får renset ud for bakterier og andet skidt, der når at hobe sig op i løbet af dagen. Mad og drikke sætter sig på tænderne og skal fjernes, så de ikke danner bakterier, men også spyt kan danne bakterier, og derfor er det en rigtig god idé ikke kun at børste tænder hver aften inden man går i seng, men også om dagen. På den måde undgår man sygdomme på grund af bakterievækst.

Tandlægehuset Grenaa
N.P. Josiassensvej 6
8500 Grenaa
86 30 10 22

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *