Sammenhængen mellem kost og tænder

Kost og tænder

Hvis du ønsker, at dine tænder er pæne og velfungerende både nu og i fremtiden, har det stor betydning, at du er bevidst omkring hvilke mad- og drikkevarer, du indtager. Din kost har nemlig ikke alene indvirkning på din generelle sundhedstilstand, men det har også betydning for dine tænders sundhed.

Ved at spise den rette kost nedsætter du risikoen for udviklingen af tand- og tandkødssygdomme markant, og her i artiklen vil du blive præsenteret for, hvilke mad- og drikkevarer du bør prioritere højt samt hvilke, du bør undgå.

Ønsker du at få individuelle råd og vejledning, kan du hos en dygtig tandlæge i Odense få hjælp til, hvordan du planlægger din kost, således at den tilgodeser dine tænders sundhed.

Derfor har din kost betydning for din tandsundhed

De fleste ved, at kosten påvirker kroppens sundhed, men hvad de færreste er klar over er, hvordan kosten mere specifikt er med til at bestemme tændernes sundhed.

Helt grundlæggende gælder det, at jo sundere og mere varieret du spiser, desto stærkere et immunforsvar har du. Det forholder sig nemlig således, at en sund kost sikrer dig de nødvendige nærrigsstoffer, som har afgørende betydning for din krops evne til at stå imod samt nedkæmpe infektioner.

Således gør en sund, nærende og varieret kost din mund mere modstandsdygtig over for sygdomme i tænder og tandkød og minimerer dermed risikoen for at blive ramt af blandt andet paradentose, syreskader og huller i tænderne. Skulle du alligevel være blevet ramt af en eller flere af disse tandproblemer grundet længere tids uhensigtsmæssig kost, kan en specialtandlæge i Odense give dig sikker og professionel behandling.

Sund kost for tænderne

En sund kost for dine tænder består først og fremmest af en stor mængde frugt, grønt, fisk og fuldkorn. Disse fødevarer forbedrer din krops evne til blandt andet at bekæmpe betændelsestilstande, og derudover medvirker grønt og grov mad til at slide bakteriebelægninger af tænderne.

Magert kød og magre mejeriprodukter udgør også sund kost for tænderne, hvoraf sidstnævnte med sit indhold af D-vitamin og kalk er særlig vigtig.

En af de helt store syndere i kostmæssig sammenhæng er sukker. Når du spiser eller drikke noget, der indeholder sukker, omdanner bakterier i munden denne sukker til syre. Syre er meget skadeligt for tænderne, idet det leder til huller i tænderne og syreskader, og derfor bør du altså minimere dit indtag af søde sager, sodavand og juice.

Styrk dine tænder – drik vand

Vand er både et godt og sundt alternativ til de mange sukkerholdige drikkevarer. Det hjælper dig med at skylle syre- og madrester væk fra tænderne, og samtidig indeholder vand flour, som beskytter mod huller i tænder.
Tand+
Vægtergården
Albani Torv 5
5000 Odense C
66 11 12 81

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *